top of page

Wat kan je doen aan grove poriën?

Regelmatig wordt er aan mij gevraagd; "Wat kan ik doen aan mijn grove poriën?" Helaas kan je deze niet 'verkleinen'. Maar er zijn wel mogelijkheden om ze minder zichtbaar te maken.

Grove poriën horen niet bij het ideaalbeeld wat wij hebben van een mooie huid. Poriën moeten fijn zijn, het liefst gewoon onzichtbaar. Dat weten ook de cosmetica-producenten. Er zijn tientallen producten op de markt die allemaal spectaculaire resultaten beloven. Maar werken deze producten ook echt?


Laten we eerst even dieper ingaan op wat poriën nu eigenlijk zijn. Poriën zijn minuscule openingen van de kliertjes in onze huid. Zweet en talgklieren kunnen via deze weg hun afvalproductie naar de oppervlakte van de huid brengen. Huidtalg is onze ‘huideigen’ cosmetica die ons lichaam zelf aanmaakt. Het maakt deel uit van onze natuurlijke huidbarrière. Zonder talg wordt onze huid droog en vatbaar voor infecties en huidaandoeningen. De huidtalg houdt ook onze huid soepel en biedt, tot op zekere hoogte, ook een huideigen beschermingsfactor tegen de schadelijke invloed van de zon. Iedere huid heeft dus poriën en bij de meeste mensen zien we ze amper maar in sommige gevallen zijn ze dus groter.


Grove poriën komen voornamelijk voor op de neus, wangen en het voorhoofd. Bij een 'normale' talgproductie vloeit de talg mooi uit over de huid, maar wanneer dit proces niet in balans is (bv door hormoonschommelingen of door een opstapeling van dode huidcellen) dan kunnen poriën gaan verstoppen. Dit komt door een overproductie van talg en dode huidcellen. Blijft deze verstopping langdurig aanwezig dan kan de poriewand wat gaan oprekken. Een zichtbare porie is vaak een verstopte, en in de meeste gevallen, een opgerekte porie. Zon, roken en alcohol verslappen de poriën nog eens extra waardoor deze uitrekken en meer zichtbaar worden.

En dan het slechte nieuws: poriën bevatten geen 'spiertjes', het zijn dus geen structuren die gewoon kunnen uitzetten en inkrimpen. Er bestaat helaas ook geen crème die poriën even snel kan verkleinen.

Maar, wat ‘doen’ dan al die producten op de markt?

- Klassieke scrubs, maar ook producten op basis van een exfoliant (salicylzuur of glycolzuur) of op basis van vitamine A zuur, halen de verstoppingen weg. Door het verwijderen van de dode huidcellen en de talgophopingen/verstoppingen zullen de vergrote poriën al een stuk minder opvallen. Deze producten werken behoorlijk maar kunnen ook geen wonderen verrichten. Bovendien overdaad schaadt. Ze kunnen de huid dusdanig verdunnen dat een goede huidfunctie in het gedrang komt. Zuurbehandelingen doe je dan ook het beste in een gecontroleerde context, bijvoorbeeld bij de schoonheidsspecialiste.

- daarnaast zijn er lotions en crèmes die zogenaamd zorgen voor een ‘huidsamentrekkend’, adstringerend effect. Naast exfolierende stoffen bevatten ze stoffen die de huid doelbewust, in lichte mate, irriteren zodat de huid opzwelt en de poriën dicht worden gedrukt. Die producten zijn dus helemaal niet fijn voor de huid!

- dan zijn er nog producten die eerder werken als make-up en de grove poriën ‘camoufleren’. Door het toevoegen van reflecterende deeltjes vallen de vergrote poriën minder op.


Wat kan je doen om grove poriën op een gezonde manier te voorkomen of te verminderen? Duidelijk is dat, als je eenmaal grove poriën hebt, er eigenlijk nog weinig écht aan te doen valt. Preventief kun je natuurlijk heel wat doen. Zorg er in eerste instantie voor voor dat je de huid goed reinigt zodat talg, zweet en vuil zich niet in de poriën kunnen verstoppen. Een goede reiniging en het gebruik van gezonde, op je huidtype aangepaste producten, kunnen ervoor zorgen dat vergrote poriën niet of nauwelijks zullen optreden. Producten op basis van natuurlijke ingrediënten zoals manuka, tea tree oil en lavendel, verwerkt in een liposomen-gel, houden ze de huidtalg soepel en zorgen ervoor dat verstoppingen tot een minimum beperkt worden.

Heb je eenmaal grove poriën, dan zal dezelfde gezonde huidverzorging ervoor zorgen dat je huid in de best mogelijke conditie verkeerd en ook dan zullen die grove poriën minder opvallen.


123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page