Pigmentvlekken

Bijgewerkt: 23 feb 2020

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan uw haren, de iris van uw oog en aan de huid. Pigment beschermt uw huid tegen UV-straling in zonlicht. Wanneer u lang in zon zit maakt uw huid meer pigment aan, zodat u beter beschermd bent. Het kleurtje dat u ervan krijgt is het prettige gevolg daarvan.

Te veel in de zon is echter nooit gezond: een teveel aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en u huid veroudert er razendsnel door. Daarnaast kunnen de cellen die pigment maken ophopen waardoor er donkere vlekken op de huid ontstaan. Deze vlekken worden pigmentvlekken genoemd.


Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken;

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee u het meest in de zon komt; b.v. de handruggen en het gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, maar worden meestal niet mooi gevonden. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Wanneer een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft kunt u het beste naar de huisarts gaan.


Een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken is purpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar deze worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de huid minder elastisch wordt met het ouder worden.


Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Wanneer u een zwangerschapsmasker heeft krijgt u donkere vlekken in het gezicht en soms in uw hals. Bij vrouwen met een donkere huidskleur zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. Deze vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap en worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling.

Maar als u eenmaal een zwangerschapsmasker heeft gehad, heeft u een grotere kans dat u dit bij een volgende zwangerschap weer krijgt.


Er bestaan ook aandoeningen waarbij u in plaats van teveel, juist te weinig pigment heeft (depigmentatie). Vitiligo is daarvan een voorbeeld, daarbij zijn er lichte vlekken in de huid. Wanneer het lichaam helemaal geen pigment kan aanmaken spreekt men van albinisme.


Een teveel aan pigment in de huid kan ook nog voorkomen bij:

- de ziekte van Addison, dat is een hormoonaandoening van de bijnieren.

- hemosiderose, dat is een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer vasthoudt.

- bij gebruik van de anticonceptiepil (wanneer u gevoelig bent voor het effect van de hormonen die erin zitten). Wanneer u de pil gebruikt kunt u een zwangerschapsmaker krijgen. Gebruik altijd een goede crème met bescherming tegen UV-straling.


Uiteraard is het beter om niet te wachten tot er pigmentvlekken ontstaan en om op tijd aandacht te besteden aan de gezondheid van uw huid. Zonneschade wordt namelijk in de huid ‘opgeslagen’. In uw jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.


Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren worden behandeld.  

Ik maak gebruik van een fruitzuur (AHA) peeling om pigmentvlekken te behandelen. De Alpha Hydroxy Acids-peeling (AHA-peeling) is een behandelmethode voor huidaandoeningen zoals pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, acne littekens en voor de rijpere huid.

Fruitzuur komt van nature voor in fruit en andere levensmiddelen. Zij omvatten:

– Melkzuur, afkomstig uit zure melk

– Citroenzuur, afkomstig uit citroenzuur vruchten zoals sinaasappels

– Glycolzuur, afkomstig uit suikerriet.

AHA versnelt het natuurlijke celvernieuwingsproces en stimuleert de vorming van een nieuwe en beter gehydrateerde hoornlaag. De peeling is het meest effectief wanneer deze wordt toegepast in kuurvorm. Dit betekent 3 behandelingen met tussenpozen van 2 weken.

De meest voorkomende AHA voor een peeling is glycolzuur. In tegenstelling tot chemische peelings, is AHA niet giftig voor de huid.


Aangezien het bij pigmentvlekken om een oxidatieproces gaat is het logisch om bij de keuze van de huidverzorging rekening te houden met een hoog gehalte aan antioxidanten. Deze zijn zeer nuttig bij het voorkomen van pigmentvlekken maar helpen eveneens de pigmentvlekken te doen vervagen. Zowel bij het herstel als bij de nazorg van bovenstaande behandelingen zijn ze onmisbaar. Huidverzorgingsproducten met een hoog gehalte aan vitamine E en C de beste keuze. 


Voor de behandeling van pigmentvlekken heeft Dr. Baumann speciale producten met extra hoge dosis vitamines en licht blekende ingrediënten. Daarnaast zijn er producten beschikbaar om pigmentvlekken optisch weg te werken en dus te camoufleren.


Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op!22 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Ecobeauty Skincare Rotterdam

Bergselaan 287a 

3038 CE Rotterdam

huidzaken@ecobeauty.nu

06 836 900 82

BTW: NL001620528B47

KvK: 61775991

IBAN: NL41 KNAB 0605 4769 50

Openingstijden:

Maandag 09.00 - 15.00

Dinsdag 09.00 - 18.00

Woensdag 09.00 - 12.00

Donderdag 09.00 - 15.00

Vrijdag 09.00 - 20.00

Ecobeauty werkt uitsluitend op afspraak.

© 2020 Ecobeauty Skincare Rotterdam    PRIVACY