top of page

Optimale opname van huidvitamines door liposomen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; de enige manier om de huid optimaal te voeden is door middel van huidverzorging met meervoudige liposomen.

Liposomen zijn microscopisch kleine en holle vetbolletjes waarvan de wand opgebouwd is uit een dubbele laag fosfolipiden. Deze fosfolipiden zijn identiek aan de fosfolipiden van de huid, waar ze in de hoornlaag het vocht vasthouden en daardoor voor een optimale hydratering zorgen. Door hun huideigen samenstelling en hun holle structuur kunnen zij water en voedingsstoffen (bijvoorbeeld vitamines) transporteren tot in de levende huidcellen.

Liposomen kunnen de concentratie wateroplosbare vitamines in de huid vertienvoudigen. Crèmes zonder liposomen hebben totaal geen transportfunctie en dus ook geen effect.

Vitamines zijn voor het lichaam en de levende huidcellen van levensbelang. De huid van genoeg vitamines voorzien is daarom zeer belangrijk. Kan dit dan ook met een crème? Dit werd door onderzoekers uitgebreid onderzocht; In een van deze studies werd vitamine H (biotine) onderzocht, omdat deze vitamine een wateroplosbare vitamine is en daardoor per definitie niet zomaar door de huidbarrière heen kan dringen. Voor het onderzoek werd er biotine aan verschillende cosmetische producten toegevoegd om te bestuderen welke grondstof de biotine ook werkelijk in de huid bracht. De conclusie is heel duidelijk: Liposomen brachten absoluut de hoogste aantallen in de huid. De vergelijking tussen een standaard O/W formulering (een gewone crème zonder liposomen) en liposomen: de concentraties biotine die in de huid werden aangetroffen lagen met de liposomen 7 tot 10 keer hoger. De huid is van nature waterafstotend. Daarom is huidhydratatie zonder liposomen onmogelijk. Hetzelfde geldt voor de opname door de huid van vitamines, zeker als deze wateroplosbaar zijn. Vitamine H in een gewone crème zonder liposomen dringt niet in de huid door. Met behulp van liposomen is het wél mogelijk de vitamines in de huid te transporteren. Het onderzoek had zelfs een heel spectaculair resultaat: het toonde aan dat er tot meer dan 10x meer vitamine H in de hoornlaag (stratum corneum) werd opgeslagen nadat liposomen 300 minuten (5 uur) op de huid bleven! Het toonde ook aan dat in de diepere huidlagen (epidermis en dermis) nog altijd zo’n 30% meer vitamine H wordt opgeslagen door de werking van de liposomen! En in die diepere huidlagen bevinden zich de levende huidcellen die door die extra vitamines ook extra gevitaliseerd zullen worden. Als de levende huidcellen gezonder zijn dan zullen zij ook voor een betere celdeling zorgen en dus voor een gezondere, vitalere en mooiere huid.45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page