top of page

Onder de loep: Vitamine A

Bijgewerkt op: 17 okt. 2021

Er is overvloedig wetenschappelijk bewijs dat vitamine A een van de beste natuurlijke ingrediënten voor de gezondheid van de huid.

Zo nu en dan komt er een vraag over Vitamine A in cosmetica. Klopt het dat Vitamine A giftig is? Mag Vitamine A gebruikt worden tijdens de zwangerschap?

Hoe zit het nu eigenlijk?


Wel, in cosmetica wordt meestal retinyl palmitate (= vitamine A-palmitaat) gebruikt. Dit is een gekapselde vorm van vitamine A. Pure vitamine A (retinol) zou meteen weer oxideren en al in het potje zijn werking verliezen.

Vitamine A-palmitaat wordt in de huid opgeslagen als voorraad voor toekomstig gebruik. Wanneer de huid het nodig heeft, zetten de enzymen van de huid een deel van het vitamine A-palmitaat om naar de biologisch actieve vorm van vitamine A (retinol).

• 18% van het vitamine A-palmitaat uit een crème wordt effectief door de huid opgenomen. • 8% van het vitamine A-palmitaat uit de crème, wordt effectief door enzymen omgezet naar vitamine A (retinol).

• Slechts 1% ervan dringt uiteindelijk door tot in de onderliggende huidlagen, waar het de huidvernieuwing stimuleert en het collageen versterkt. Wat niet meteen wordt omgezet blijft als voorraad opgeslagen voor toekomstig gebruik.

Dat lijkt niet veel, maar een concentratie van 0,5% vitamine A-palmitaat in een cosmetisch product volstaat al voor een maximaal effect. Hogere percentages zijn niet heel zinvol, want het verbetert de werking ervan niet.


De voordelen van vitamine A voor de huid zijn enorm!

- het verhoogt de celdelings-activiteit - de enzym-activiteit neemt toe - de keratinisering (verhoorningsproces) wordt genormaliseerd - de wondheling verbetert

- het verdikt de verdunde opperhuid - het versterkt het collageen-gehalte - het vermindert de diepte van rimpels - het verbetert de elasticiteit van de huid


Over de vermeende giftigheid van vitamine A bij cosmetisch gebruik blijkt dat er nog nooit verhoogde concentraties in het bloed werden gemeten. Vitamine A in een huidverzorgings-product heeft geen effect op de foetus omdat het niet eens in het bloed doordringt maar in de huid wordt opgeslagen.


Vitamine A is dé huidherstellende vitamine. Het is een huid-eigen natuurlijke werkstof die noodzakelijk is voor huid en met name voor de verouderende huid (die vaak dunner, vlekkeriger en rimpeliger wordt) een groot verschil kan maken. Vitamine A mag daarom niet ontbreken in een kwalitatieve, gezonde en natuurlijke huid- en lichaamsverzorging.57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page