Is 'natuurlijke cosmetica' wel zo goed voor de huid?

Al jaren worden we er mee om de oren geslagen: "natuurlijk is gezond". Ook in huidverzorging. Maar is dat wel zo?

Wie even nadenkt beseft al gauw dat dit zeker niet altijd opgaat. Heel vaak zijn natuurlijke stoffen ongezond voor de mens.

Kijken we bijvoorbeeld even naar onze voeding. Alle planten zijn uiteraard natuurlijk. Toch zijn er van de miljoenen verschillende en bekende plantensoorten slechts enkele voor consumptie geschikt. De overgrote meerderheid is niet eetbaar. Vele zijn zelfs giftig. Slecht een kleine groep natuurlijke gewassen is voordelig voor de mens, de meeste natuurlijke stoffen zijn het niet.


Huidverzorgingsproducten worden door de huid opgenomen en zijn dus voeding voor de huid. Ook hier geldt hetzelfde als voor onze 'orale' voeding: slechts door middel van een nauwgezette selectie van de juiste ingrediënten kan gezondheid en schoonheid van de huid worden bereikt. Indien deze selectie niet goed gebeurt, werkt het natuurlijke product niet, of brengt het de huid zelfs schade toe.


De vaakst voorkomende en ook meest ingrijpende huidschade is een contactallergie (contact dermatitis). Een onderzoek die hiermee in verband wordt gebracht is: "Effects of Natural Products on Contact Dermatitis", gepubliceerd in 2005 door onderzoekers van de Universiteit van Valencia in Spanje. Deze tekst gaat in detail in op natuurlijke ingrediënten in huidverzorgingsproducten en de problemen die ze kunnen veroorzaken. 

Kort samengevat; sommige natuurlijke ingrediënten zijn voordelig voor de gezondheid van de huid. Vooral oliën met onverzadigde essentiële vetzuren. Maar er zijn zo'n 3000 natuurlijke stoffen die ook contact dermatitis met eczeem kunnen veroorzaken. Vele van deze ingrediënten komen voor in parfums en essentiële oliën. Omdat het over een vertraagde allergische reactie (Type IV) gaat, zullen deze stoffen nooit meteen, maar pas na een zekere tijd tot de huidproblemen leiden. Ook al verdraagt u het product met de allergenen op dit ogenblik goed, voor uw huid is het een tijdbom.


Dus ook uw natuurlijke verzorgingsproducten kunt u daarom best checken op de aanwezigheid van allergenen. Een lijst van allergenen vindt u hier: https://www.natuurlijke-huidverzorging.com/uploads/1/7/6/5/1765781/productanalyse.pdf


Natuurlijke huidverzorging? Absouut!

Maar dan wel zeer weldoordacht en met kennis van zaken. En uitsluitend met natuurlijke ingrediënten die voordelig zijn voor de huid. In te veel natuurlijke producten zitten allergenen of onzin-ingrediënten. En daar heeft de huid niets aan.

In het belang van uw huid combineert Dr. Baumann Cosmetics het concept 'natuurlijk' daarom altijd met de concepten 'gezondheid' en 'werkzaamheid'.


Wilt u meer informatie hierover? Neem dan gerust contact op!
18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Huidvitamines