Huidvitamines

Steeds vaker komen we de term ‘huidvitamines’ tegen. Ze worden omschreven als 'onontbeerlijk', 'cruciaal' en 'essentieel'. Ze worden vaak aan cosmetische producten toegevoegd. Wat zijn nu precies ‘huidvitamines’ en hebben ze werkelijk die fantastische eigenschappen die hun vaak worden toegeschreven?


Zijn vitamines belangrijk voor een goede werking van de huid?

Absoluut!

Het is heel zinvol om ze aan cosmetische producten toe te voegen aangezien de huid in staat is ze op te nemen en we zo de tekorten kunnen aanvullen. En die tekorten zijn er. Zeker gezien het voedselpatroon en de manier van leven van veel mensen.


Maar let op; de cosmetica-industrie heeft de neiging om bepaalde vitamines te pas en te onpas aan te halen als wonder-ingrediënt en deinst er ook niet voor terug om een paar 'essentiële' vitamines zelf te bedenken.


Zie hier een opsomming van de werkelijke huidvitamines, hun werking en waar u op moet letten:

Vitamine E (tocopherol, tocopherol acetate): De beschermende huidvitamine bij uitstek. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de strijd tegen huidverouderende vrije radicalen. Het beschermt de huid tegen de schadelijke invloed van de zon. Verder werkt vitamine E wond-helend en ontstekingsremmend. Wanneer u een product met vitamine E aanschaft moet u goed op het volgende letten; er is een essentieel verschil in werking tussen de natuurlijke en de synthetische variant. Qua chemische structuur is de synthetische variant van vitamine E het spiegelbeeld van de natuurlijke variant. Dit maakt dat het veel minder werkzaam is. Bovendien kan de synthetische variant, in tegenstelling tot de natuurlijke, allergieën veroorzaken. Fabrikanten van cosmetica zijn alleen verplicht om de algemene verzamelnaam voor vitamine E (Tocopherol, Tocopherol Acetaat) in de INCI-lijst te zetten. En dan weet u echter niet of u te maken heeft met natuurlijke of synthetische vitamine E. De meeste fabrikanten die de natuurlijke variant gebruiken laten dit echter heel graag weten. Zij zullen dan ook de naam 'D-alpha-Tocopheryl Acetate' gebruiken en dan weet u zeker dat u goed zit, want dat is de officiële benaming voor natuurlijke vitamine E.


Vitamine A (retinol, retinyl palmitate): De opbouwende huidvitamine. Vitamine A speelt een cruciale rol bij de aanmaak van collageen en elastine en stimuleert de celvernieuwing. Deze functie maakt van Vitamine A de anti-aging vitamine bij uitstek. Ook hier is het opletten: vaak wordt er vermeld dat het product een met hoge dosering vitamine A bevat. De huid kan echter maar een zéér beperkte hoeveelheid vitamine A opnemen. Wees alert met dure crèmes die als verantwoording voor de hoge prijs de 'extra hoge concentratie Vitamine A' aanhalen. De maximale nuttige werkzaamheid van vitamine A ligt volgens wetenschappelijk onderzoek bij een concentratie van 0,5%. Meer heeft geen zin.


Vitamine C (ascorbinezuur): Speelt als krachtig antioxidant een belangrijke rol bij de bescherming van de huid en is tegelijkertijd de assistent van vitamine E en vitamine A. Vitamine C zorgt onder andere voor de afvoer van vrije radicalen die door vitamine E geneutraliseerd worden. Daarnaast speelt het ook een rol bij de aanmaak van collageen. Maar let op: als wateroplosbaar ingrediënt kan vitamine C zonder hulp van liposomen niet goed door de huid worden opgenomen.


Vitamine F: Is beter bekend onder de benaming ‘essentiële vetzuren’. Onontbeerlijk voor de goede samenstelling en productie van de huideigen talg. Het heeft een talgregulerende werking die een onzuivere en schilferige huid voorkomt en verbetert (acne, eczeem, dermatitis, ...).


D-Panthenol (provitamine B5): Beschermende en opbouwende vitamine. D-Panthenol houdt het vocht vast en voorkomt zo uitdroging van de huid, de vingernagels en het haar. In de huid wordt het omgezet in vitamine B5 en deze vitamine speelt dan weer een rol bij de energietoevoer naar de cellen en de vorming van nieuwe huidcellen.


Vitamine B12 (cobalamine): Het aantal studies dat het belang van vitamine B12 voor de huid aantoont neemt snel toe. Volgens deze onderzoeken is vitamine B12 een nuttige extra werkstof voor de behandeling van psoriasis en eczeem. De kleur ervan is donkerrood. Gemengd in een crème geeft dit het eindproduct een roze kleur, die echter verdwijnt na opbrengen op de huid.


Hoe weet u of een bepaalde vitamine in uw potje zit?

Wanneer de vitamines in het product aanwezig zijn vindt u het terug in de ingrediëntenlijst (INCI) die op de verpakking staat.

En hoe kunt u de zien hoe hoog het vitaminegehalte is?

Door de plaats van het ingrediënt in de lijst. Het ingrediënt met de hoogste concentratie staat namelijk altijd eerst in de INCI lijst. Het ingrediënt met de laagste concentratie staat helemaal achteraan.
38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Ecobeauty Skincare Rotterdam

Bergselaan 287a 

3038 CE Rotterdam

huidzaken@ecobeauty.nu

06 836 900 82

BTW: NL001620528B47

KvK: 61775991

IBAN: NL41 KNAB 0605 4769 50

Openingstijden:

Maandag 09.00 - 15.00

Dinsdag 09.00 - 18.00

Woensdag 09.00 - 12.00

Donderdag 09.00 - 15.00

Vrijdag 09.00 - 20.00

Ecobeauty werkt uitsluitend op afspraak.

© 2020 Ecobeauty Skincare Rotterdam    PRIVACY