top of page

Het versterken van de huidbarrière

Bijgewerkt op: 28 nov. 2021

Voor een gezonde, sterke huidbarrière zijn huidverzorgingsproducten zonder contactallergenen van groot belang. De producten waarmee u uw huid verzorgt zouden moeten bijdragen aan de versterking van uw huidbarrière, zodat u nog beter wordt beschermd. Maar daarvoor moeten ze wél zeer nauwkeurig zijn samengesteld.


Waar moet u dan op letten?

Prof. Dr. Feingold van de Universiteit van California stelt; "Uit waarnemingen blijkt dat essentiële vetzuren nodig zijn voor een normaal functionerende huidbarrière".

Essentiële vetzuren, soms ook vitamine F genoemd, worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. Deze moeten dus uit externe bronnen komen. Voeding ligt voor de hand, maar is meestal arm aan essentiële vetzuren. Hetzelfde geldt voor de overgrote meerderheid van de cosmeticaproducten: deze bevatten zelden essentiële vetzuren, waardoor de huid tekorten kan oplopen.

Ook andere huideigen lipiden kunnen de huidbarrière versterken.

Dr. Feingold; "De hoornlaag bestaat voor 50% uit ceramides, voor 25% uit cholesterol en voor 15% uit vrije vetzuren. Het op de huid aanbrengen van lichaamseigen lipiden kan de permanente vernieuwing van de huidbarrière verbeteren".

Omdat de meeste verzorgingsproducten worden gemaakt op basis van petroleumolie (minerale olie) of siliconenolie zijn ze dus niet geschikt om de huidbarrière te versterken. Deze oliën bevatten immers nooit essentiële vetzuren, ceramides, cholesterol en vitamines. Aan het gebruik van minerale olie zijn bovendien andere nadelen verbonden, waaronder het afremmen van de huidvernieuwing. En dat leidt tot wat we eigenlijk niet willen: een verzwakte huidbarrière!

Het juiste advies luidt dan ook: kies voor een voeding én een huidverzorging die rijk is aan essentiële vetzuren en lichaamseigen lipiden. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of wilt u meer informatie over producten die de huidbarrière versterken met essentiële vetzuren en huideigen lipides? Neem dan gerust contact op of maak een afspraak voor een adviesgesprek of een Skin Check.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page