Duurzame huidverbetering bij acné

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Aan de basis van de meeste vormen van acné ligt een teveel aan hormonen. Deze zorgen voor een verhoogde talgproductie en een verhoogde verhoorning van de huid. Er wordt teveel talg aangemaakt. Talg die bovendien ook nog dikker van samenstelling is dan normaal. Deze dikke talg gaat zich ophopen en verstopt uiteindelijk de talgkanalen. Hierdoor ontstaan mee-eters (comedonen). Wanneer deze verstoppingen aan de huidoppervlakte gaan oxideren, worden ze zwart. Vandaar de naam 'zwarte puntjes'. In de talgklieren en op de huid bevinden zich bacteriën die de talg omzetten in vrije vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en barst uiteindelijk. De irriterende vrije vetzuren komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken er ontstekingen. Hierdoor ontstaan de voor acne typische pukkels en puistjes.  Vanwege de hormonale oorsprong van acné zijn het typisch pubers en tieners die er last van hebben. We zien acné ook steeds vaker bij volwassenen.


Acne en voeding

Ik benadruk altijd het belang van een gezonde voeding voor een gezond huidbeeld. Bij uitgebreid onderzoek is vastgesteld dat in onze westerse maatschappij acné problemen alleen maar toenemen, terwijl bij natuurvolkeren acné een vrijwel onbestaand verschijnsel is. Als we ons eetpatroon vergelijken met het eetpatroon van bijvoorbeeld de Papoea's valt er onmiddellijk iets op; hun dieet bevat, in tegenstelling tot dat van ons, geen melk of melkproducten en erg weinig geraffineerde suikers. Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50 procent meer kans op puistjes dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. De grotere kans op acné komt door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten. Deze hormonen worden in principe afgebroken in de lever. Maar als de lever dit niet meer aankan worden ze afgezet in de rest van het lichaam. Op deze manier zorgen ze voor een verhoogde talgproductie met uiteindelijk acné als gevolg. Melk barst van verschillende groeihormonen. En dat hoort ook zo. Melk is immers bedoeld om zuigelingen te laten groeien. Maar daar houdt het dan ook op. Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker en zeker pure, geraffineerde suiker, voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. Een team onder leiding van evolutionair bioloog Loren Cordain van de Amerikaanse Colorado State universiteit beschrijft het volgende mechanisme: geraffineerde suikers worden snel verteerd en opgenomen. Het lichaam heeft immers weinig werk om ze te verwerken. De pancreas (alvleesklier) reageert daarop door grote hoeveelheden insuline en het groei-hormoon IGF-1 af te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Dit leidt tot een overvloed van mannelijke hormonen. Die hormonen zetten de huid aan tot productie van talg. Zelfde resultaat dus als bij de melk, alleen een ander scenario.


Verzorgen en behandelen van acne

Een behandeling tegen acné vraagt tijd en geduld. Gezien de hormonale oorsprong van acné (puberteit, schommelingen) zal een behandeling vaak alleen de acné kunnen onderdrukken en niet genezen. Tenzij u zelf iets aan de toevoer van hormonen kunt doen. Het resultaat kunt u na ongeveer een maand verwachten. 

Waar kunt u zelf op letten? * Niet aan mee-eters of puistjes krabben en ze zeker niet gaan uitknijpen. Daardoor kunnen er lelijke littekens ontstaan.  * Reinig de huid voorzichtig, liefst met lauwwarm water en een milde gel. Droog voorzichtig af met een zachte handdoek. Door hard wrijven en schoonboenen wordt de talgproductie nog meer gestimuleerd. * Verstop acné niet onder een dikke laag make-up of cosmetica. De poriën raken dan afgesloten, waardoor er nog meer puistjes kunnen ontstaan.  * Gebruik geen zogenaamde acné producten uit de supermarkt of van de drogist. De meeste vrij te verkrijgen verzorgingsproducten hebben geen of zelfs een ongunstig effect. Vraag uw arts of schoonheidsspecialiste om raad. * Zonlicht maakt de huid wat donkerder van kleur. De acné blijft, maar zit verdoken onder de bronzen huidskleur. Zon mag, maar niet overdrijven en niet in combinatie met hoge vochtigheid.  * Massage en sauna's verhogen het ontstekingsrisico. Beter niet doen dus.  

Wat kan een dokter/dermatoloog voor u doen? De behandeling van acné verloopt stapsgewijs, dat wil zeggen dat er verschillende middelen zijn voor de verschillende gradaties van acné. Afhankelijk van leeftijd, de ernst en de duur van de acné zal de behandeling er anders uit zien. De mogelijkheden op een rijtje: • Producten in de vorm van een crème of lotion op basis van salicylzuur of benzoylperoxide. Deze middelen zorgen ervoor dat de afvoer van de talgkliertjes niet verstopt raakt. Ook werken ze licht ontstekingsremmend.  • Als de acné ernstiger is, zijn producten op basis van antibiotica aangewezen. De antibioticacrème of -lotion dient op de huid te worden gesmeerd om bacteriën te doden en ontstekingen tegen te gaan of te genezen. Antibiotica in  de vorm van capsules, die moeten worden ingenomen ter bestrijding en preventie van ontstekingen, zijn een alternatief. • Bij zeer ernstige acné kan de arts overwegen om een behandeling met vitamine A-zuur te starten. Behandeling met deze preparaten is niet zonder gevaar en wordt dan ook zoveel mogelijk vermeden. Tijdens of kort na het gebruik van vitamine A-zuur mag u absoluut niet zwanger worden, omdat er dan groot risico bestaat op een baby met afwijkingen. Strikte anticonceptie is dan ook noodzakelijk. Ook mag er tijdens en vlak na de  behandeling geen bloed worden gegeven. • U kunt, in plaats van deze middelen, ook een speciale anticonceptiepil gebruiken die cyproteroneacetaat bevat. Dit is een progestageen met een antiandrogene werking, wat betekent dat het de prikkel tot acné vorming onderdrukt. Wat kan een behandeling met Dr. Baumann producten voor u doen? Naast het mild reinigen en ontsmetten van de huid zijn de producten van Dr. Baumann er op gericht om verstoppingen tegen te gaan door het vloeibaarder maken en houden van de huidtalg. U zult niet minder talg produceren maar wel een kwalitatief betere talg die beter afvloeit. Verder bevatten de acné producten van Dr. Baumann ook stoffen die de vrije vetzuren, veroorzaakt door de acné bacterie, neutraliseren waardoor heftige ontstekingen minder frequent voorkomen.  Wilt u advies over een goede dagelijkse acne verzorging? Neem dan gerust contact op. U kunt ook terecht voor een specifieke acné kuur. Naast reinigen en ontsmetten wordt de hoornlaag van de huid dunner gemaakt met speciale fruitzuurbehandelingen. Zo kan de talg nog beter afvloeien en blijft de acné onder controle.44 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Ecobeauty Skincare Rotterdam

Bergselaan 287a 

3038 CE Rotterdam

huidzaken@ecobeauty.nu

06 836 900 82

BTW: NL001620528B47

KvK: 61775991

IBAN: NL41 KNAB 0605 4769 50

Openingstijden:

Maandag 09.00 - 15.00

Dinsdag 09.00 - 18.00

Woensdag 09.00 - 12.00

Donderdag 09.00 - 15.00

Vrijdag 09.00 - 20.00

Ecobeauty werkt uitsluitend op afspraak.

© 2020 Ecobeauty Skincare Rotterdam    PRIVACY