Donkere kringen onder de ogen

Ik krijg regelmatig vragen over donkere kringen onder de ogen.

Hoe komt het? Wat kan ik er aan doen?

Om te beginnen is het handig om te weten hoe de donkere kringen onder de ogen ontstaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, o.a. een ophoping van bloed, hyperpigmentatie, vermoeidheid, tekort aan vitamines...


De huid onder de ogen is vrij dun en doorschijnend de bloedvaatjes zijn daar beter te zien. In sommige gevallen resulteerd dit in een blauwige, donkere waas. De kleine adertjes die onder de huid rondom de ogen liggen zijn namelijk heel erg fijn. De doorstroming van bloed kan soms wat problemen opleveren. De rode bloedlichaampjes hopen zich dan op en verspreiden zich in de huid rondom de ogen. Het lichaam wil de rode bloedlichaampjes daar weer opruimen. Enzymen breken de rode bloedlichaampjes af, waardoor er een donkerblauwe kleur ontstaat. Als het lymfestelsel niet goed functioneert worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd en beginnen ze zich op te hopen. Dit proces vindt met name ’s nachts plaats. Hierdoor staat u 's ochtends op met donkere kringen onder de ogen. Meestal trekken deze donkere kringen in de loop van de dag weer weg, omdat de bloedcirculatie dan weer op gang komt.

Maar wanneer u vermoeid of gestressd bent, of wanneer u slecht heeft geslapen, houdt het vetweefsel onder de ogen het vocht vast. Uw huid wordt bleker, waardoor de bloedvaatjes nog beter door de huid heen schijnen. Hierdoor zijn de bloedvaatjes nog zichtbaarder.


Vermoeidheid, slecht slapen, stress, huilen zijn allemaal factoren die donkere kringen veroorzaken en verergeren. Iedereen is druk en iedereen heeft zo nu en dan stress. Maar heeft u veel stress, bent u altijd moe, slaap u slecht en heeft u zo nu en dan een flinke huilbui dan is het wellicht tijd om een knop om te zetten. Het is belangrijk om te ontspannen, om u zo nu en dan af te sluiten, om u minder druk te maken en om goed voor uzelf te zorgen, ook op geestelijk niveau.


Ook qua voeding is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Een tekort aan ijzer, vitamine C, K en B zijn ook oorzaken van donkere kringen. Zorg voor voldoende vitamines en mineralen en eet of drink extra anti-oxidanten. Drink bijvoorbeeld wat vaker een sapje met granaatappel of neem een kopje groene thee. Anti-oxidanten versterken namelijk ook de aderwand. Ook roken zorgt voor problemen met de bloedvaten waardoor ze nog zichtbaarder en donkerder. Alcohol heeft echter een uitdrogend effect op het lichaam, wat ook donkere kringen en wallen in de hand werkt.


Er is dus in eerste instantie een best veel wat u zelf kunt doen aan donkere kringen onder de ogen. Soms zijn kleine veranderingen in lifestyle al voldoende.20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Ecobeauty Skincare Rotterdam

Bergselaan 287a 

3038 CE Rotterdam

huidzaken@ecobeauty.nu

06 836 900 82

BTW: NL001620528B47

KvK: 61775991

IBAN: NL41 KNAB 0605 4769 50

Openingstijden:

Maandag 09.00 - 15.00

Dinsdag 09.00 - 18.00

Woensdag 09.00 - 12.00

Donderdag 09.00 - 15.00

Vrijdag 09.00 - 20.00

Ecobeauty werkt uitsluitend op afspraak.

© 2020 Ecobeauty Skincare Rotterdam    PRIVACY