Anti-aging met yoga 1.

Aan ouder worden ontkom je niet. Maar de manier waarop je ouder wordt, daar heb je wel invloed op. Ik ben een yogini in hart en nieren. Als geen ander weet ik hoe belangrijk yoga is voor de fysieke en geestelijke gezondheid. Yoga heeft mij geholpen in alle leuke en moeilijke periodes in mijn leven.

Denk je bij yoga aan al die mooie (en vooral moeilijke) poses? Dat is slechts een klein onderdeel van wat yoga is. Want yoga is veel meer dan dat. Yoga is 'a way of life'. Het geeft je handvaten in het dagelijks leven door middel van 'leefregels', lichaamsoefeningen, ademoefeningen, zodat je uiteindelijk bij de rust en de stilte in jezelf komt. De stilte die je vragen beantwoord... en die je laat zien en voelen wie je werkelijk bent.


Ooit, ruim 5000 jaar geleden, werd yoga overgedragen van leraar op leerling. Gewoon mondeling. Totdat een wijze rishi, Patanjali, de leer van yoga opschreef. Dat werden de Yogasutras van Patanjali. En hij begon in zijn yogasutras met de vraag die hem zo ontzettend vaak werd gesteld en de vraag die nog steeds wordt gesteld; "wat is yoga?"

Zijn antwoord was; "yoga citta vritti nirodhah".

Yoga is het moment waarop de beweging van de gedachte stopt.

Dat is de staat van yoga.


Pfff, dat is niet iets wat je zomaar doet!

En zeker niet wanneer er zoveel onrust speelt in je hoofd, zoals nu. Met een pandemie en een samenleving die zo goed als stil staat. Hoe kan je dan de beweging van de vele (negatieve) gedachten stoppen?

Dit is iets wat al eeuwenlang, in alle bevolkingsgroepen over de hele wereld, speelt. Oorlogen, natuurrampen, terroristische aanslagen, economische crisis, persoonlijke crisis, ziektes, drama's... Er is altijd wel iets van ellende aan de gang.

Hoe vind je dan in godsnaam rust ten tijde van ellende?


Patanjali gaf ons een 'stappenplan', Ashtanga Yoga genaamd. 8 stappen om uiteindelijk de Staat van Yoga (Samadhi) te bereiken.

Deze 8 stappen zijn;

  1. Yamas, morele weigeringen. Iets wat je niet doet als yoga-boefenaar. Je pleegt geen geweld, je liegt niet, je steelt niet en je bent matig in koop-, eet- en leefgedrag.

  2. Niyamas, morele voorschriften. Iets wat je juist wel doet als yoga-beoefenaar. Je bent zuiver, tevreden, gelijkmoedig, je bestudeert de wetten van het leven en je geeft je over aan het Hogere.

  3. Asanas, de lichaamshoudingen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam sterk en gezond wordt en blijft.

  4. Pranayama, energie-beheersing. Zo zorg je ervoor dat je je levensenergie in de juiste richting stuurt.

  5. Pratyahara, het terugtrekken van de zintuigen. Zo leer je de energie naar binnen te richten ipv naar buiten.

  6. Dharana, concentratie.

  7. Dhyana, meditatie.

  8. Samadhi, Vrede.

Het leven is een reis, we zijn continue onderweg. Er is altijd iets nieuws dat op je weg komt, er is altijd iets te ontdekken wat je nog niet kent. Yoga helpt je om de obstakels tijdens jouw reis te doorstaan, zodat je uiteindelijk kunt zeggen; "dit was een goede reis".


Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn guru Ajãta Stam. Geïnspireerd door haar lessen zal ik de komende weken het Achtvoudig Pad van Patanjali met jullie doorlopen. En ik zal beginnen met de eerste yama; Ahimsa, geweldloosheid.52 keer bekeken0 reacties