top of page

- Huidproblemen -

Bij huidproblematiek werken de bionome huidverzorgingsproducten van Dr. Baumann Cosmetics fantastisch en ongeëvenaard.

Dr. Baumann Cosmetics is geschikt voor iedereen, zonder uitzondering; 

- de gezonde en normale huid 

- de droge en zeer droge huid

- de vette en zeer vette huid

- de gemengde huid

- de schilferige huid

- de gevoelige en zeer gevoelige huid

- de huid met ontstekingen

- de jonge huid

- de rijpe huid, de huid met allergieën

- de donkere en lichte huid

- de huid met kloven, etc.


De producten van Dr. Baumann bieden een zachte en doeltreffende verzorging bij acne, rosacea, couperose, eczeem, periorale dermatitis, psoriasis en vele andere huidproblemen. Dr. Baumann heeft ook alles in huis om de gevolgen van vitiligo en ouderdomsvlekken te verzachten, te camoufleren en het ontstaan ervan te voorkomen.

 

ACNÉ

Aan de basis van de meeste vormen van acné ligt een teveel aan hormonen. Die zorgen voor een verhoogde talgproductie en een verhoogde verhoorning. Er wordt dus teveel talg aangemaakt. 

Talg die bovendien ook nog dikker van samenstelling is dan normaal. Deze dikke talg gaat zich ophopen en uiteindelijk de talgkanalen verstoppen. Daardoor krijgt men mee-eters (comedonen). Wanneer deze verstoppingen aan de huidoppervlakte gaan oxideren, worden ze zwart. Vandaar de naam 'zwarte puntjes'. In de talgklieren en op de huid bevinden zich bacteriën die de talg omzetten in vrije vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en barst uiteindelijk. De irriterende vrije vetzuren komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken er ontstekingen. Hierdoor ontstaan de voor acne typische pukkels en puistjes. 

Vanwege de hormonale oorsprong van acné zijn het typisch pubers en tieners die er last van hebben. Nochtans zien we acné ook meer en meer bij volwassen mensen.

Wat kunt u zelf doen?

* Niet aan mee-eters of puistjes krabben en ze zeker niet gaan uitknijpen. Daardoor kunnen er lelijke littekens ontstaan.  
* Reinig de huid voorzichtig, liefst met lauwwarm water of een milde gel. Droog voorzichtig af met een zachte handdoek. Hard wrijven en schoonboenen gaan de talgproductie nog meer stimuleren.
* Verstop de acne niet onder een dikke laag make-up of cosmetica. De poriën raken dan afgesloten, waardoor er nog meer puistjes kunnen ontstaan.  
* Gebruik geen zogenaamde acne producten uit de supermarkt of de drogist. De meeste vrij te verkrijgen verzorgingsproducten hebben geen of zelfs een ongunstig effect. Vraag uw arts of huidspecialist om verzorgingsadvies.
* Zonlicht maakt de huid wat donkerder van kleur. De acne blijft, maar zit verdoken onder de bronzen huidskleur. Zon mag, maar niet overdrijven en niet in combinatie met hoge vochtigheid. 
* Massage en sauna's verhogen het ontstekingsrisico, beter niet doen dus.

Wat kan ik voor u doen?

Naast het mild reinigen en ontsmetten van de huid zijn de producten van Dr. Baumann er op gericht om verstoppingen tegen te gaan door het vloeibaarder maken en houden van de huidtalg. U zult met andere woorden niet minder talg produceren maar wel een kwalitatief betere talg die beter afvloeit. Verder bevatten de acne producten van Dr. Baumann ook stoffen die de vrije vetzuren, veroorzaakt door de acne bacterie gaan neutraliseren waardoor heftige ontstekingen minder frequent gaan voorkomen. U kunt bij Ecobeauty terecht voor een specifieke acnekuur. Naast reinigen en ontsmetten zal ik tevens de hoornlaag van de huid dunner maken met speciale fruitzuurbehandelingen, zodanig dat de talg nog beter kan afvloeien en de acne onder controle blijft. 

 

 

ECZEEM

Eczeem is zowat de meest voorkomende huidaandoening. Vaak wordt het ook aangeduid als "dermatitis". De huid met eczeem jeukt en is rood, droog en schilferig. Ze is soms verdikt (lichenificatie) en kan met helder vocht gevulde blaasjes vertonen. Er zijn verschillende types eczeem. 
De 3 meest voorkomende zijn:
1. Irritant contacteczeem waarbij het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof.
2. Allergisch contacteczeem met aan de basis contact met een allergene stof.
Deze beide vormen van eczeem kunnen worden voorkomen of verholpen worden door desbetreffende stoffen te vermijden. 
3. Atopisch of constitutioneel eczeem (ook wel ‘neurodermitis’ genoemd): het eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen. Deze vorm van eczeem kan jammer genoeg niet worden voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

* Eczeem uitlokkende stoffen vermijden.

De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn bekend. 
Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurgrondstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in de cosmetica behoren. Indien u deze stoffen wilt vermijden, moet u ze natuurlijk in de eerste plaats op de verpakking kunnen herkennen. Daarom moet u ook de INCI-benamingen ervan kennen. Een lijst met de meest voorkomende allergenen met hun INCI-namen vindt u de website www.natuurlijke-huidverzorging.com

* De huidbarrière herstellen.

Gebruik cosmetica voor de droge huid met ceramides, urea, teunisbloemolie en eventueel ook met vitamine B12. Deze ingrediënten hebben een bewezen barrièreherstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden. Neem regelmatig een niet al te heet, kort bad met een gezonde, natuurlijke (bad)olie. Deze olie blijft op het wateroppervlak drijven en verdeelt zich gelijkmatig over het ganse lichaam wanneer u uit bad komt.

* De huid hydrateren.

Een gewone dagcrème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Dat is niet voldoende voor een optimale hydratatie van de huid. Gebruik daarom cosmetica met een hoog gehalte aan liposomen in gelvorm. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen.

* Niet krabben en jeuk vermijden.

Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte vitamine E. Natuurlijke vitamine E vermindert jeuk, is niet allergeen, is huideigen en heeft de sterkste werking van alle vitamine E vormen. Het heeft bovendien een zeer brede beschermende en herstellende werking.

* Vermijd/bestrijd infecties.

Een verstoorde huidbarrière maakt de huid vatbaar voor infecties door bacteriën en schimmels.

De dermatoloog zal hiertegen antibiotica voorschrijven. Ook uw huidverzorging kan behulpzaam zijn en vooral, ze kan infecties helpen voorkomen. Zo hebben producten die vitamine B12 bevatten een bewezen ontstekingsremmende werking. Is de huid geïnfecteerd, dan kunt u best een product gebruiken met een antibacteriële werking, bijvoorbeeld tea tree.

Wat kan ik voor u doen?

Van een constitutioneel eczeem raakt u jammer genoeg nooit af. Maar met een goede verzorging, op basis van de juiste ingrediënten, houdt u het wel goed onder controle. Het Dr. Baumann gamma bevat een aantal producten met juist die specifieke ingrediënten die een eczeemhuid nodig heeft.

 

 

PSORIASIS

Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke, rode, schilferende plekken op de huid. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Er zijn verschillende vormen psoriasis, maar de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris ook wel zilverschub genoemd. Deze vorm van psoriasis is herkenbaar aan de grote rode plekken op de huid met schilfers. Het komt vooral voor op ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.

Een normale huid vernieuwt zich om de maand; een psoriasishuid heeft daar maar vier tot zes dagen voor nodig. Dit is vijf- tot achtmaal sneller dan normaal en de huidcellen krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk. 

Wat kunt u zelf doen?

* Emotionele stress lijkt bij de meeste patiënten een rol te spelen. Dit is de reden waarom ontspanning (vakantie, zon en zee) een gunstige invloed heeft op de huidziekte.
* In het algemeen is het goed om de huid met vettige zalven en badolie (tijdens het bad nemen)

te behandelen. Hierdoor raken de schilfers makkelijker van de huid los, waardoor uitwendige middelen beter de huid kunnen doordringen en daardoor werkzamer worden.
* Niet krabben, omdat door krabben of een verwonding op de plaats van de huidbeschadiging nieuwe psoriasisplekken kunnen ontstaan.

* Goed op uw voeding te letten. Vermijd daarom fastfood producten, rood vlees, gluten, chocola en genotsmiddelen zoals koffie, zwarte thee en melkproducten. Eet vooral veel vissoorten met veel vitamine D (zoals zalm en makreel) en groenten met veel vezels die veel zink, selenium en vitaminen bevatten. Tot slot is het van belang om voldoende in beweging te blijven en uw gewicht op peil te houden.

Wat kan ik voor u doen?

Alhoewel psoriasis een chronische ziekte is, waar men nooit helemaal van af komt, valt het met de juiste cosmetische producten goed onder controle te houden, ook zonder ingrediënten zoals corticosteroïden die de huid op lange termijn meer kwaad dan goed doen. Preparaten met een hoog ureumgehalte zijn aangewezen om de schilfer-vorming tegen te gaan. Producten met een hoog vetgehalte (geen minerale olie!) en oliebaden werken tegen een droge schubbige huid en houden ze soepel. Crèmes

met vitamine B12 werken ontstekingsremmend en maken zo de huid minder geïrriteerd en jeukerig. Ideaal is vaak een combinatie van huid-identieke vetten, ureum en vitamine B12. Deze combinatie kan je terugvinden in de “Vitamin Super” preparaten van Dr. Baumann SkinIdent.

 

 

PERIORALE DERMATITIS 

Periorale dermatitis is een algemeen voorkomende huidaandoening rond de mond die gepaard gaat met rode, jeukende plekken van enkele millimeters groot. Periorale dermatitis of clownseczeem dankt zijn naam aan het feit dat de direct aan het lippenrood grenzende huid vaak niet is getroffen.  Behalve rond de mond komen de afwijkingen ook voor aan weerszijden van de neus en rond de ogen. Vaak vertoont de huid ook enige schilfering. Clownseczeem is meestal een reactie op crèmes of zalven met corticosteroïden. Deze smeersels worden vaak ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld eczeem. Het corticosteroïde veroorzaakt de aandoening maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening in eerste instantie zal toenemen. Ook het gebruik van vette, huid-afsluitende cosmetica (minerale olie preparaten) kan clownseczeem veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen?

* De corticosteroïde behandeling stopzetten wanneer deze aan de oorzaak ligt. In eerste instantie zal de aandoening hierdoor erger worden. De crème of zalf moet dan vooral niet opnieuw worden gebruikt! Soms zal men wel eerst gedurende een korte tijd hydrocortisoncrème (het allerzwakste hormoonpreparaat) gebruiken om geleidelijk de sterkere hormooncrèmes te ontwennen.

* Behandeling met antibiotica of antimycotica (metronidazol). Vaak wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol (antimycotica) of erytromycine (antibiotica) bevat. Soms wordt ook oraal antibiotica voorgeschreven. Dat zijn dan meestal antibiotica van de tetracyclinegroep: tetracycline, doxycycline of minocycline, maar ook erytromycine of claritromycine kunnen worden gebruikt. Let wel: bij gebruik van sommige antibioticatabletten kan de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen!

* Een (tijdelijk) aangepaste cosmetische verzorging. Ook wanneer het clownseczeem werd veroorzaakt door een hormonenzalf moet vette cosmetica vermeden worden. Bij een acute uitbraak kunt u de huid het beste enkel reinigen met lauw water en uw normale reinigingsproducten even aan de kant zetten. De huid verzorgen kunt u dan het beste doen met een zo vetvrij mogelijke verzorging. De ‘Light’ liposome preparaten van Dr. Baumann Classic of SkinIdent zijn hier bij uitstek voor geschikt, eventueel met toevoeging van een licht ontsmettende component zoals Tea Tree.

* Definitief kiezen voor een gezonde bionome verzorging. Periorale dermatitis wordt ook vaak veroorzaakt door huid-afsluitende, huid-irriterende cosmetica. De beste manier om clownseczeem te voorkomen is deze verzorgingsproducten te vermijden en te kiezen voor producten die de huid daadwerkelijk gezonder maken in plaats van omgekeerd. De producten van Dr. Baumann zijn gebaseerd op dit principe.

Wat kan ik voor u doen?

De prognose bij periorale dermatitis is goed. Reeds het vermijden van alle externa leidt dikwijls tot verbetering. Alhoewel het lang kan duren geneest het uiteindelijk littekenvrij. Uiteraard op voorwaarde dat niet terug dezelfde producten die het clownseczeem hebben uitgelokt worden gebruikt. De huid met aandacht en zachtheid verzorgen blijft altijd belangrijk. Op regelmatige basis een Basic Gezichtsbehandeling is hierbij zeker aan te raden.

COUPEROSE

Couperose is een ongevaarlijke maar vervelende huidaandoening die meestal gepaard gaat met abnormale roodverkleuring van de wangen en/of neus, soms ook van het voorhoofd en de kin. 

Het lijkt alsof u continu bloost. Couperose is het gevolg van een abnormale toename of uitzetting van een aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat. Door het voortdurend uitzetten kunnen deze adertjes zich permanent gaan verwijden waardoor de roodheid niet meer verdwijnt.  
Couperose komt voor vanaf de leeftijd van 20 jaar. Het komt vaak voor bij mensen die veel buiten werken aangezien de voornaamste factor van het ontstaan van couperose, ultraviolette straling en koude is. Voor een stuk is het ook erfelijk bepaald, de ene heeft al sterkere vaatwanden dan de andere. Ook roken en overmatig alcoholgebruik werken het ontstaan van couperose in de hand.

Wat kunt u zelf doen?

Zoveel mogelijk prikkels vermijden waardoor bloedvaatjes kunnen gaan uitzetten. Grote temperatuurverschillen en alles wat warmte opwekt, zoals sauna, zonnebaden, kunnen couperose uitlokken. Ook sommige voedingsproducten hebben een invloed. Met name alcohol en hete specerijen.

Wat kan ik voor u doen?

Het ontstaan van nieuwe verwijde bloedvaatjes kun je tegengaan met cosmetica op basis van 'paardenkastanje extract' (horse chestnut), dat zorgt voor een betere doorbloeding en een versteviging van de wanden van de bloedvaten.

Naast goede resultaten voor wat betreft natuurlijke en gezonde behandeling met o.a een milde reiniging en 'Horse Chestnut' als extra werkstof heeft Dr. Baumann ook alles in huis om couperose optisch weg te werken. Dit doen we aan de hand van mooie, natuurlijke make-up, zonder maskereffect.  Om de roodheid van de couperose zelf weg te krijgen, gebruiken we een concealer stick met groene basis.

ROSACEA

Rosacea is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat. Het is typisch een aandoening die komt en gaat, met rustige periodes en periodes waarin het heftig opspeelt. Het komt voor bij volwassenen vanaf het 30e levensjaar. De typisch bij Rosacea voorkomende kleine haarvaatjes op de wangen staan bekend als couperose. Rosacea kan gepaard gaan met puistjes en wordt dan ook wel acne rosacea genoemd, hoewel het met echte acne weinig te maken heeft. 

Aan rosacea is jammer genoeg niet veel te doen. We kunnen enkel door een goede behandeling proberen de huid weerbaarder te maken zodat aanvallen van rosacea minder frequent voorkomen en ook minder lang duren zodat de huid rustiger oogt. 

Let op: Een rosacea huid moet wel steeds behandeld worden met vetvrije producten!

Wat kunt u zelf doen?

* Bij de lichte vormen van rosacea is te veel doen nadeliger dan niets doen. Zo min mogelijk dus de huid irriteren. Niet allerlei huismiddeltjes gebruiken. Een gewone gezichtsbehandeling kan soms juist nadelig werken, zeker bij de mildere vormen van rosacea.

* Een zachte cleansing gel en een vetarm liposomenserum is vaak  voldoende om de rosaceahuid te verzorgen. 

* Gebruik een vetvrije foundation. 

* Pas op met te stevig boenen van de huid bij het verwijderen van de

make-up.

* Vermijd irritatie van de huid zoals felle koude, gure wind, overmatig zonnen, rokerige ruimtes.

* Vermijd middelen die vaatverwijding veroorzaken zoals sterke kruiden en alcohol. Warm eten (bijv. soep) eerst wat laten afkoelen voor inname.

* Gebruik nooit sterk werkende corticosteroïdcrèmes of -zalven in het gelaat.

Wat kan ik voor u doen?

Het is belangrijk om tijdens de rustige periodes, de huid gezonder en weerbaarder te maken zodanig dat Rosacea aanvallen beter worden opgevangen en minder heftig en frequent worden. Een eenvoudige gezichtsbehandeling, zonder massage, is hierbij van toepassing. 

 

 

HUIDVEROUDERING

Naarmate we ouder worden, ondergaat onze huid een aantal drastische veranderingen. De huid gaat fijne lijntjes, rimpels, ouderdomsvlekken vertonen. Uiteraard kunnen we dit proces niet tegenhouden. We kunnen onze huid wel goed verzorgen zodanig dat ze mooi ouder wordt. Af en toe een flinke boost met extra werkstoffen, helpt natuurlijk ook.

Wat kunt u zelf doen?

* Gebruik iedere dag een Sun Lotion met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf 30)

* Als u in de felle zon terechtkomt, gebruik een factor met een spf 50

* Stop met zonnebanken

* Verminder het nuttigen van alcohol

* Stop met roken

* Eet matig en gevarieerd

* Gebruik voedingssupplementen met anti-oxydanten erin

* Leid een regelmatig bestaan

* Zorg iedere nacht voor voldoende slaap

Wat kan ik voor u doen?

Omdat mensen tegenwoordig steeds ouder worden, neemt ook vraag naar behandelingen tegen huidveroudering steeds meer toe. Echter, een behandeling uitsluitend gericht om huidveroudering tegen te gaan bestaat niet. De huid verandert gedurende de jaren mee en hierdoor is ook een op maat gemaakte behandeling aan te raden. 

 

 

bottom of page